Cserna-Szabó András : Puszibolt

 

Nem bírom ki, hogy ne írjak róla. Nagyon tetszett. Vicces, meghökkentő és teljesen abszurd. A Puszibolt egy novelláskötet, vagyis inkább novellaciklus, mert - állandó szereplők vannak a novellákban, többször is feltűnik ugyanaz a személy - a rövid történetek között gyakran semmi összefüggés nincs. Nekem azt mondták, hogy a végére teljesen össze fog állni a kép. Hát... nekem teljesen nem állt össze, de az igaz, hogy sok mindent a vége felé értettem meg. Hihetetlen sztorik perverz, beteg, csaló és nagyon fura emberekről. Azt hiszem, nem is mesélek tovább, hiszen nem is nagyon lehet. Ajánlom azoknak, akik szeretik a novellásköteteket (Bocaccio-Dekameron, Mikszáth-Tóth atyafiak, Jó palócok, Kosztolányi-Esti Kornél, stb), vagy azoknak akiknek élénk a fantáziájuk.

 

Kedvenc részlet:

 

"-Megették - jelentette Jácint ápoló másnap az éppen reggeliző igazgatónak. Az intézményvezető dupla adag tejfeles zsírral leöntöt, túróval és töpörtyűvel vastagon meghintett kálomista mennyországot fogyasztott, ahogy minden délelőtt.
-A Marit?
-Azt.
-Biztos? - kérdezte a direktor homlokát ráncolva. Elment az étvágya, eltolta maga elől a tányért.
-Az anyja szerint tegnap nem ment haza, elmenni senki nem látta. Néhány csontot és egy sötét napszemüveget találtam a sárga vödrükben.
-El kell tussolni! Nem lehet botrány.
-Értem.
-Beszarás. Se kezük, se lábuk, és ez már a harmadikeset...
-Két kezük van, direktor úr, három lábuk, még ha az egyik fa is, és nyolc szájuk, majdnem százötven foguk.
-Valságos szörnyeteg az a szoba.
-Csak megvédik magukat, direktor úr. Ahogy tudják. Jogos önvédelem. A medve se támad, csak ha veszélyben érzi magát. Ráadásul, mióta Ádám úr mesélt nekik arról, hogy Rómában gladiátorvért ittak a betegek és nyomorékok, hogy meggyógyuljanak és talpra álljanak, azóta újra felcsillant a lelkükben a remény.  A reménynél és a hitnél pedig nincs erősebb gyógyszer, ezt ön tudja a legjobban, direktor úr. De olyat még nem ettek, aki nem bántotta őket. Valljuk be, hogy a Lóri könyvtáros egy ősgeci volt, az Amál ápolónő pedig..."

 

Értékelés:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeee 2009.03.02. 10:47:03

:-) tudtam, hogy ez engem érdekel...:-)

kölyökbéka 2009.06.09. 20:33:01

Szép jó estét: )
Nagyon megmozgatta a fantáziámat ez a kis ízelítő,köszönöm.Egy ideje már vágyakozom ilyen típusú olvasmány után.Boccaccio - Dekameronja volt az utolsó.Viszont én is ajánlanák,igaz krími de számomra meglepetést okozott a könyv: Stieg Larsson a tetovált lány.
Franz Kafka:A per c. könyvéről mit tudnál mondani?:)Kellemes hetet.

Esztivagyok 2009.06.18. 13:16:41

@kölyökbéka: Örülök, remélem el is olvasod ezek után! :)

Köszönöm az ajánlást, utánanézek. A Dekameront szerettem, vicces volt, és sokszor tanulságos.

A perről? Hát, lehet hogy nemsokára írok róla ajánlót. Már rég befejeztem, csak elfelejtettem lecserélni. Jó könyv, ha az olvasó nem túl konzervatív. De akkor várd meg az ajánlót, ott részletes leszek. :)
süti beállítások módosítása