Gabriel García Márquez : A szerelemről és más démonokról

 

Lehet, hogy már unalmas, hogy folyton Márquez-ről írok, de ha egyszer jó... Ez a könyv meg aztán pláne. Azt hinné az ember, hogy az első 3 oldalban már benne van a tartalom meg a lényeg, de ez nincs ám így. Nem kell megijedni, nem csak annyiból áll ez a könyv, ez a varázslatos történet, hogy egy 12 éves hosszú szőke hajú kislány áldozatául esik egy veszett kutyának, és a harapástól ő is veszetté válik... (vagy nem). Ez a történet ennél sokkal több. De azt hiszem, nem szabad sokat elárulnom a márkiról, a püspökről, a misztikát kedvelő orvosról vagy Cayetano Delaura atyáról. A szerelemről és más démonokról-t mindenkinek saját magának kell elolvasnia. :) Egyébként is kevesebb mint 200 oldal.

Szóval a könyvről... Gyönyörű, magával ragadó történet. Szerintem kicsit lassan indult be, és az eleje nem is tetszett. De körülbelül a felétől annyira izgalmas, úgy túlárad benne a feszültség, hogy nem bírjuk letenni addig, amig nem robban.

Ennél többet tényleg nem mondhatok, és egy idézet sem tudja megmutatni azt a hangulatot, azt az vadságot és gyengédséget, amelyeknek kettőse ebben a könyvben végig együtt uralkodik.

 

Kedvenc részeim:

 

"-Szeretném tudni, miért halmoz el így a kegyeivel - mondta az orvosnak.
-Mert mi, ateisták nem tudunk a papok nélkül élni - mondta Abrenuncio. - A páciensek csak a testüket bízzák ránk, a lelküket nem, és mi az ördöghöz hasonlóan azon mesterkedünk, hogy megkaparintsuk Istentől."

"Pár nap múlva a kislány azt kérdezte tőle, hogy hagyná-e magát megnyúzni érte, mint egy kecske. A férfi határozott igennel válaszolt. Sierva María elővette a konyhakést, és nekilátott, hogy szaván fogja Cayetanót. A férfi rémülten ugrott hátra, és a halálfélelemtől kilelte a hideg. - Te ne - mondta. - Te ne. - A kislány, aki majd szétpukkadt, úgy nevetett, megkérdezte, hogy miért ne, mire Cayetanó megmondta az igazat:
- Mert te igenis megteszed."

Értékelés:

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeee 2009.02.19. 15:28:18

de jó lehet! Nekem is megvan, most már el kéne olvasnom :-)

Esztivagyok 2009.02.19. 20:50:33

igen, igen, olvasd is el gyorsan! :)
süti beállítások módosítása